Idag, den 20 november 2024, är det internationella barndagen, som kallas barnrättsdagen i Finland. Den dagen godkände FN:s generalförsamling deklarationen om barnets rättigheter år 1954. Generalförsamlingen godkände konventionen om barnets rättigheter 30 år senare, 1989. Finland ratificerade konventionen år 1991.
RESA-forumet publicerade ett uttalande på 20-årsjubileet av barnkonventionen år 2009. Medlemmarna i RESA-forumet kommer fortsättningsvis att bära samma ansvar för barn år 2024 som kom till uttryck i FN:s konvention om barnets rättigheter 35 år sedan.
Uttalande av RESA-forumet BARNETS RÅTT TILL DET HELIGA
Det är de vuxnas uppgift att garantera bam ett så gott liv som möjligt. Mångfald, globalisering och förändring utmärker vårt samhälle och h vår kultur. Samtidigt växer oron för barnen, för deras ställning och framtid.
FN:s konvention om barnets rättigheter betonar social trygghet, moralisk och etisk mognad, vägledning, stöd och barnets rätt att uttrycka sig. Barndomen är grunden för hela livet. Bam har rätt till en harmonisk barndom, och måste inte bli något för att få ett värde. De vuxna bör skapa en livsmiljö där barn känner sig trygga och älskade, känner att de vuxna bryr sig om. Ett barn har rätt att uttrycka sin egen åsikt. De vuxna måste också lyssna på och respektera barnet. Varenda måste garanteras likvärdiga möjligheter i samhället och i sina samfund. Familjen är av central betydelse för barnets utveckling och fostran. Föräldrar bör uppmuntras att axla sitt föräldraskap.
Samhället måste stöda familjerna i deras krävande uppgift. Det är samhällets plikt att erbjuda bamen en god uppväxtmiljö där fostran och utbildning håller hög standard och bäddar för en bred allmänbildning Varje barn har rätt till en glad, bekymmerslös och lycklig barndom.
Barnet växer upp inom den religion eller livsåskådningstradition som familjen tillhör, och har rätt att få den fostran och religionsundervisning som hör ihop med denna tradition. Till barnets rättighet att få en bred allmänbildning hör också en introduktion till andra religioner och åskådningar. Finland innebär detta också rätten att delta i den religionsundervisning som ges i skolan. Barnets rätt till tanke-, samvets- och religionsfrihet bör respekteras. Det är föräldrarnas och vårdnadshavarnas uppgift att stöda och vägleda barnet att använda sina rättigheter.
Barn bör skyddas från intryck som leder till diskriminering på etnisk, religiös eller annan grund. Varje fostrare vänskap, fred och har som uppgift att själv växa till sig och mogna och att fostra sina barn i en anda av världsomspännande brödra- och systerskap mellan folk och religioner. Målsättningen är en harmonisk religiös och kulturell identitet som präglas av förståelse och tolerans gentemot andra och ett accepterande av mångfald. I vår gemensamma värld bör vi sträva efter att både den som växer och den som fostrar använder sin energi och sitt kunnande till att tjäna både sin nästa och skapelsen. Genom en gemensam mognadsprocess bidrar vi till att utveckla en värld utan våld, och bygger broar över samhälleliga och kulturella klyftor. För att garantera fred i en multireligiös värld vill vi fostra våra barn till dialog och ömsesidig respekt.
Vi arbetar för att bamens rättigheter skall förverkligas i våra egna samfund.
RESA-forumets styrelse
Heikki Huttunen (Ekumeniska Rådet i Finland rf)
Gölten Bedretdin (Suomen Islam-seurakunta)
Timo Koponen (Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga i Finland)
Yvonne Westerlund (Centralrådet för de Judiska Församlingarna i Finland rf)
Laura Huovinen (Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland)
Irma Rinne (Buddhistiska Unionen i Finland rf)
Gurmann Saini (Hindu Forum i Finland rf)
Safa Hovinen (Finska bahá’í-samfundet)
Katri Kuusikallio (RESA-forumets verksamhetsledare)