//Foorumin uusi puheenjohtaja: ”Uskonnonvapaus kuuluu kaikille – ei vain osalle meistä”

Foorumin uusi puheenjohtaja: ”Uskonnonvapaus kuuluu kaikille – ei vain osalle meistä”

USKOT-foorumin puheenjohtajisto poseeraa kameralle vierekkäin: Timo Koponen, Laura Huovinen, Pavlos Shaul Ylinen, Gölten Bedretdin

USKOT-foorumin puheenjohtajisto: Timo Koponen, Laura Huovinen, Pavlos Shaul Ylinen ja Gölten Bedretdin

”Suomalaisessa yhteiskunnassa korostetaan suvaitsevaisuutta ja kulttuurien ymmärtämistä, mikä on arvokasta. Kuitenkin on ristiriitaista, että samalla suhtaudumme vähättelevästi ihmisiin, jotka ilmaisevat vakaumuksensa avoimesti, erityisesti tämä koskee myös valtaväestöä. Sana “uskovainen” on saanut negatiivisen kaiun, vaikka uskonnonvapaus on yksi demokratian ja sananvapauden kulmakivistä. Se tarkoittaa vapautta uskoa – tai olla uskomatta – ilman häpeää tai pilkkaa”, korostaa USKOT-foorumin uusi puheenjohtaja Pavlos Shaul Ylinen Suomen Juutalaisten Seurakuntien Keskusneuvostosta.

USKOT-foorumin vuosikokous pidettiin 2.4.2025 Helsingin juutalaisen seurakunnan tiloissa. Kokoukseen osallistui edustajia jokaisesta jäsenyhteisöstä. Foorumille valittiin uusi hallitus sekä puheenjohtajisto edellisten kaksivuotiskauden päätyttyä. Puheenjohtajuus vaihtelee uskontokunnittain. Tuore puheenjohtaja Pavlos Shaul Ylinen on aktiivinen Helsingin juutalaisen seurakunnan jäsen.

”USKOT-foorumin tehtävänä on toimia sillanrakentajana eri uskontojen välillä ja muistuttaa, että kaikkia uskovia tulee kohdella yhdenvertaisesti. Yksi foorumin keskeisistä tavoitteista on edistää yhteiskuntarauhaa ja kaikkien helpompaa integraatiota Suomeen. Tämä ei tarkoita oman identiteetin tai uskon hylkäämistä, vaan sitä, että toimitaan maan lakien ja tapojen mukaisesti. Näitä voi pyrkiä muuttamaan, ja ajan myötä ne muuttuvatkin, mutta vain demokraattisten ja läpinäkyvien prosessien kautta”, summaa Ylinen.

Ennen varsinaisen kokouksen alkamista Valtioneuvoston kanslian johtava asiantuntija Katriina Nousiainen piti alustuksen Valtioneuvoston kanslian rasisminvastaisesta toimenpideohjelmasta. Ohjelman läpileikkaavana teemana on tällä hallituskaudella nuoret. Nousiainen esitteli jo toteutettuja ja suunnitteilla olevia toimenpiteitä uskontojen yhdenvertaisuuden parantamiseksi. Alustus herätti vilkasta keskustelua aiheesta.

Ylinen muistuttaa, että jokainen rasismia ja epäasiallista käytöstä kohdannut tulee ottaa tosissaan: ”Viime vuosina Suomessa on keskusteltu vilkkaasti islamofobiasta, antisemitismistä ja rasismista. Nämä aiheet ovat nousseet esiin erityisesti sosiaalisessa mediassa, mutta valitettavasti keskustelua leimaa usein kärjistävä ja populistinen sävy. On tärkeää muistaa, että myös uskonnollisten enemmistöjen, kuten kristittyjen, kokemukset epäasiallisesta kohtelusta ovat todellisia. Esimerkiksi, onko hyväksyttävämpää kiusata helluntailaisperheen tyttöä kuin huivia käyttävää muslimityttöä tai kipaa käyttävää juutalaispoikaa?”

Foorumin edustavuus laajenee

Vuosikokous hyväksyi Suomen Ahmadiyyat USKOT-foorumin tarkkailijajäseneksi. Tarkkailijajäsenyys kestää kaksi vuotta ennen mahdollisuutta hakea varsinaiseksi jäseneksi. Ahmadiyya Muslimi Jamaat Suomi -yhdyskunnalla on Suomessa noin 400 jäsentä. USKOT-foorumi hyväksyi Ahmadiyyat tarkkailijajäseneksi itsenäisenä yhdyskuntana.

Foorumi on muodostanut muslimiverkoston, jonka kanssa yhteistyö on aloitettu jo viime vuoden puolella. Verkostoon kuuluu kuusi merkittävintä islamilaista yhdyskuntaa Suomessa. Vuosikokouksen vahvistama toiminnallinen muslimiedustuksen verkosto tuo Foorumin hallitukseen edustajan, jolloin Foorumi edustaa paremmin Suomen kasvavaa muslimikenttää.

USKOT-foorumi edustaa nyt yhä laajemmin kahdeksaa eri uskontokuntaa. ”Foorumi on iloinen laajentaessaan sen edustavuutta kattamaan yhä laajemman osan suomalaisesta moninaisesta uskontokentästä. Uskontojen yhteistyö on kantava voima tulevaisuuden yhteiskunnassa ja hedelmällistä yhteistyötä saadaan aikaiseksi eri ryhmiä osallistamalla. USKOT-foorumi toimii tiiviissä yhteistyössä viranomaisten kanssa, joten on hienoa, että saamme joukkoomme lisää uskontojen ja eri alojen asiantuntijoita. Foorumin toiminta parantaa myös ruohonjuuritasolla eri uskontojen tunnettuutta”, kertoo USKOT-foorumin toiminnanjohtaja Katri Kuusikallio.

Uskontojen yhteistyö palvelee yhteiskunnan tärkeitä pilareita. Vähemmistöjen osallistaminen vuoropuheluun ja päätöksentekoon vahvistaa demokratiaa ja turvaa eri ryhmien oikeuksien toteutumista. Uskonto voi olla tärkeä osa ihmisten ja ryhmien identiteettiä, jolloin uskonnonvapauden vaaliminen on tärkeää myös kansallisen resilienssin kannalta.

”Uskonnonvapaus ei ole valikoiva arvo; se kuuluu kaikille. Kaikenlaisen uskontoon perustuvan syrjinnän tulee olla yhtä lailla tuomittavaa, kohdistui se sitten muslimiin, juutalaiseen, kristittyyn, myöhempien aikojen pyhään, hinduun, buddhalaiseen tai bahá’íhin. Jos haluamme rakentaa aidosti tasa-arvoista ja rauhallista yhteiskuntaa, meidän on oltava johdonmukaisia myös tässä”, muistuttaa Ylinen.

Uuden hallituksen ja puheenjohtajiston myötä Foorumi jatkaa työtään uskontojen yhdenvertaisuuden eteen. Suuri kiitos pestinsä päättäneille toimijoille ja onnea uudelle hallitukselle ja puheenjohtajistolle!

Valittu vuosikokouksessa 2.4.2025 kaksivuotiskaudeksi 2025-2027.

Puheenjohtajisto:

Puheenjohtaja

Pavlos Shaul Ylinen (Suomen Juutalaisten Seurakuntien Keskusneuvosto)

Varapuheenjohtajat:

Gölten Bedretdin (Suomen Islam-seurakunta)
Timo Koponen 
(Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko)
Laura Huovinen 
(Suomen evankelis-luterilainen kirkko)

Hallituksen jäsenet:

SEN pääsihteeri (Suomen Ekumeeninen Neuvosto)
Henkilökohtainen varajäsen: Teemu Toivonen

Tatu Kuivalahti (Suomen Buddhalainen Unioni)
Henkilökohtainen varajäsen: Huija Lindeberg

Gurmann Saini (Suomen Hindufoorumi)
Henkilökohtainen varajäsen: Kenneth Kairenius

Jyri Komulainen (Suomen evankelis-luterilainen kirkko)
Henkilökohtainen varajäsen: Anne Heikkinen

Hallituksen tarkkailijajäsen:

Safa Hovinen (Suomen bahá’í-yhteisö)
Henkilökohtainen varajäsen: Melody Karvonen

2025-04-09T12:06:05+03:00